MANIPULACIJE Z MALIMI DELNIČARJI Seznam forumov MANIPULACIJE Z MALIMI DELNIČARJI
Manipulacije z malimi delničarji, Splošna Plovba d.o.o.,Portorož, morske in obmorske znamenitosti, svet premoženja in svet potrošnikov, socialne in čustvene stiske ter vzpodbude
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




MANIPULACIJE Z MALIMI DELNIČARJI:
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 124, 125, 126, 127  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    MANIPULACIJE Z MALIMI DELNIČARJI Seznam forumov -> MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Katere finančne institucije, banke in zavarovalnice v Sloveniji, sprejemajo bitcoin ter ostale kriptovalute za plačilo svojih storitev?
Da
0%
 0%  [ 0 ]
Ne
100%
 100%  [ 1 ]
Skupaj glasov : 1

Avtor Sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 01 Dec 2023 00:04    Naslov sporočila: ZANIMIVOSTI Odgovori s citatom

BOB LETA 2023

Glasuj za
bob leta 2023
in sodeluj v žrebanju
za tablični računalnik
https://vecer.com/bobleta?smclient=35d22e1b-3cb2-4c27-9dc7-0d7c6088ec50&utm_campaign=Bob_leta_28112023&utm_medium=email&utm_source=salesmanago

Bojan Lunežnik
destilar, podjetnik in vojak
"V življenju sta dve možnosti: ali ste na odru in tekmujete ali pa ste pod odrom in ploskate. Treba je stopiti na oder, prenehati ploskati drugim, naj ploskajo vam. To pa dosežeš z delom in vztrajnostjo."


Mirjana Duler
solastnica podjetja, ki je postavilo most za pešce na Prevaljah
"V katastrofi se pokaže, kako reagiraš. Mi nismo junaki. Zame so junaki tisti, ki so ostali brez vsega in bodo jutri začeli znova, pa nimajo nič."

Boris Podrecca
arhitekt
"V Sloveniji je po socialistični demokraciji na vrhove prišla generacija turbokapitalistov. Samo denar je tisti, ki nekaj šteje - lepo oblečeni so, imajo lepo punco ali dve, lepa stanovanja, vozijo se v bentleyjih, a so ubogi ljudje."

Dr. Dragica Pešaković
učiteljica
"Vsak otrok je odraz svojih staršev in njihove vzgoje. Prav tako je v razredu. Mora se vedeti, kdo je učitelj in kdo učenec."

Goran Lukić
vodja Delavske svetovalnice
"Veliko delavcev, ki pridejo k nam, je samo še na avtopilotu - tudi po službi, in sploh več ne razmišljajo o sebi kot o človeškem bitju."

Meta Puklavec
častna občanka Ptuja
"Mislim, da moraš delati, kar znaš in kar zmoreš, da se lahko sam pogledaš v ogledalo, pa če to drugi vidijo ali pa ne."

Dr. Vesna V. Godina
socialna antropologinja
"Antijanšizem je uspešen politični program za zmago na volitvah. Je pa premalo za uspešno vladanje. Za uspešno vladanje je treba znati razumeti in reševati probleme."

Dr. Franc Trček
sociolog
"V politiki bi potrebovali uresničene ljudi z razgrajenimi egotripi. Ker tega ni, imamo prazen teater, nasrkamo pa občani pri položnicah."

Dr. Gregor Jurak
redni profesor
"Človek se je skozi zgodovino usedel, ko je bil utrujen, mi smo pa zdaj utrujeni od sedenja."

Dario Varga
igralec
"Nikoli ne bom razumel, kako je mogoče, da ljudje dokazujejo svojo uspešnost s tem, da poudarjajo tuj neuspeh."

BOB LETA 2023


Večerov bob leta 2023, ki so ga drevi podelili v mariborskem gledališču, je pripadel poklicnemu vojaku in podjetniku Bojanu Lunežniku za izjavo "V življenju sta dve možnosti: ali ste na odru in tekmujete ali pa ste pod odrom in ploskate. Treba je stopiti na oder, prenehati ploskati drugim, naj ploskajo vam. To pa dosežeš z delom in vztrajnostjo".
https://siol.net/novice/slovenija/vecerov-bob-leta-2023-pripadel-podjetniku-in-vojaku-bojanu-lunezniku-624976


Nazadnje urejal/a zoran13 21 Jan 2024 23:12; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 05 Dec 2023 23:54    Naslov sporočila: UMETNA INTELIGENCA - AI Odgovori s citatom

ANNA INDIANA in AI

KAJ PA VI MENITE O TEJ PESMI? Nova kantavtorica na sceni je v celoti plod umetne inteligence (VIDEO, ANKETA)

Kantavtorica Anna Indiana (AI) je izdala svojo prvo pesem, pri tem pa sta vsaj dve posebnosti – tako pevka kot njena glasba sta v celoti plod umetne inteligence.

Anna Indiana je umetno ustvarjena glasbena umetnica, ki se je nedavno pojavila na omrežju X (nekdanji Twitter). Njene začetnice, AI, označujejo njeno poreklo, saj je vse od njenega videza do njene glasbe narejeno z umetno inteligenco, torej s tehnologijo AI.

Ob njenem videu, ki prikazuje Anno med snemanjem pesmi v glasbenem studiu, je pripisano: "Pozdravljen svet! Sem Anna Indiana in sem pevka in kantavtorica. Tukaj je moja prva pesem Betrayed by this town. Vse, od tonalitete, tempa, akordov, not, melodije, ritma, besedila do moje podobe in petja je samodejno generirala umetna inteligenca. Upam, da vam je všeč."

Pesem je pop balada, besedilo pa govori o tem, kako so dekleta sedela v kavarni, pila čaj in razmišljala o moških, ki so jih izdali.

So pa mnenja različna. Kot kaže, ljudje niso preveč navdušeni nad pesmijo, še manj pa nad idejo o uporabi umetne inteligence namesto človeške ustvarjalnosti. Tudi komentarji so zgovorni. "Nihče na svetu si tega ne želi", "Lep prikaz, kako bi glasba zvenela, če bi odstranili vso ustvarjalnost in strast. Prepričan sem, da bo moja mikrovalovna pečica to poslušala."

"Včasih sem mislil, da je umetna inteligenca grožnja, zdaj pa več ne" in "Nihče na svetu si ne želi te tehnologije. Uporabite AI, da si olajšate delo, ne pa, da uničite dejavnosti, v katerih uživamo." "To so smeti," pa je bil neposreden eden izmed komentatorjev, poroča Index.hr.

Tudi glasbenik James Blake se je spotaknil ob video in cinično zapisal: "To me je spravilo v jok. Toliko sem navdušen nad prihodnostjo."
https://www.regionalobala.si/novica/kaj-pa-vi-menite-o-tej-pesmi-nova-kantavtorica-na-sceni-je-v-celoti-plod-umetne-inteligence-video
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 10 Dec 2023 00:57    Naslov sporočila: MANIPULACIJE Z MALIMI DELNIČARJI Odgovori s citatom

VIZIJA HOLDING

Poslovni imperij zakoncev JUŽNA po dolgoletnih izmikanjih izgublja sodne bitke z opeharjenimi delničarji dveh nekdanjih PID-ov – sodišče naložilo 153.919,06 € plačila za delo sodnih izvedencev, ki so ugotovili obveznost doplačila vsaj 3,1 mio € odpravnin malim delničarjem

Družba PERSPEKTIVA FT, d.o.o., in povezane družbe poslovnega imperija zakoncev Daria in Vesne Južna, kljub nenehnim manevrom zavlačevanj, izmikanj in sprenevedanj, vztrajno izgubljajo dolgotrajne sodne bitke, zaradi razlastitev-iztisnitev malih delničarjev nekdanjih pooblaščenih investicijskih družb (PID) - VIZIJA HOLDING, k.d.d., in VIZIJA HOLDING ENA, k.d.d. VZMD je tako pred dnevi prejel še en sklep, s katerim Višje sodišče zavrača pritožbo ter potrjuje izpodbijane sklepe sodišča prve stopnje glede stroškov sodnih izvedencev. PERSPEKTIVA FT bo morala tako samo v primeru VIZIJE HOLDING za delo sodnih izvedencev plačati 63.179,06 €. Gre za stroške ocene pravične vrednosti posamezne delnice VIZIJE HOLDING na dan iztisnitve, ki so jo sodni izvedenci določili pri 23,20 € za posamezno delnico, ter pregled Poročila o oceni vrednosti, ki ga je naročil večinski lastnik za svojo utemeljitev prvotne denarne odpravnine v višini 2,00 € za delnico. Če bo Sodišče sledilo sodnim izvedencem, bo 970 malih delničarjev - poleg že prejetih 146.000 € - prejelo še dodatnih 1,5 mio €.

Namesto da bi zakonca Južna prisluhnila trdnim argumentom in dejstvom, ki jih tudi sama seveda poznata, ter že na iztisnitvenih skupščinah leta 2017 podprla konstruktivne predloge VZMD o višji denarni odpravnini, ali se za tem poravnala z malimi delničarji, zdaj znatna sredstva namenjata za sodno odrejene stroške, dodatno pa za svojega odvetnika Janija Soršaka, raznorazne »strokovnjake«, med drugim plačano »oceno vrednosti« s strani Mihe Podbevška ipd. Tako sta morala v drugem primeru - VIZIJE HOLDING ENA - sodišču že (do)plačati predujem za delo zunanjih strokovnjakov, v skupni višini 90.740,00 €. V tem primeru je Okrožni sodnik Gregor Collauti izdal sklep, ki PERSPEKTIVI FT nalaga tudi plačilo znatnih odvetniških stroškov zastopnikov malih delničarjev in primerno denarno odpravnino določa pri 24,97 € za posamezno delnico VIZIJE HOLDING ENA. To je več kot 12-kratnik prvotne odpravnine (2,00 €) in v primeru pravnomočnosti bodo razlaščeni in opeharjeni delničarji - poleg že prejetih 140.000 € - skupno upravičeni še do dodatnih 1,6 mio €.

V VZMD upajo, da bodo leta 2017 iztisnjeni in grobo izigrani mali delničarji - večinoma nekdanji vlagatelji lastninskih certifikatov v obe družbi - v prihodnjem letu naposled dočakali sodni epilog ter po dolgoletnih sodnih bojih prejeli znatno doplačilo denarne odpravnine za odvzete delnice, skupaj z obrestmi. Prizadevanjem in postopkom VZMD se je doslej neposredno pridružilo preko 300 razlaščenih delničarjev, od sicer skupno 970, v vsaki od nekdanjih pooblaščenih investicijskih družb.
https://www.vzmd.si/novice/vizija-holding-poslovni-imperij-zakoncev-juzna-po-dolgoletnih-izmikanjih-izgublja-sodne-bitke-z-opeharjenimi-delnicarji-dveh-nekdanjih-pid-ov-sodisce-nalozilo-153-919-06-placila-za-delo-sodnih-izvedencev-ki-so-ugotovili-obveznost-doplacila-vsaj-3-1-mio-odpravnin-malim-delnicarjem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 11 Dec 2023 17:35    Naslov sporočila: MANIPULACIJE Z MALIMI DELNIČARJI Odgovori s citatom

PLAČE TOP MANAGERJI - 2022

Borza, lestvica najbolje plačanih menedžerjev na Piazzi Affari. Manley (Fca) v vodstvu

Za managerje je bilo leto 2022 zlato. Bruto zaslužek prvih desetih je dosegel 231,2 milijona, kar je +17 % glede na 197,4 milijona leta 2021. Leta 2020 je Covid prepolovil svetovni zaslužek

* Mike Manley - exCFA FCA - 51,18 milijonov €
* Fulvio Montipo - Interpump - 48,1 milijonov €
* Marco Tronchetti Provera - vice predsednik AD Pirelli - 19,9 milijonov €
* Muccia Prada - AD Prada - 18,14 milijonov €
* Patricio Bertelli - AD Prada - 18,14 milijonov €
* Carlo Cimbri - predsednik UNIPOL - 16,46 milijonov €
* Giovanni Tamburi - predsednik AD Tip - 15 milijonov €
* Carlo Tavares - AD Stellantis - 14,9 milijonov €
* Scott Wine - AD CNH - 14,3 milijonov €
* Marco Gobbetti - ACE AD Ferragano - 13,9 milijonov €
* Geritt Marx - Iveco Group - 5,6 milijonov €

Borsa, la classifica dei manager più pagati a Piazza Affari. In testa Manley (Fca) - 24+ (ilsole24ore.com)


Nazadnje urejal/a zoran13 17 Jan 2024 22:18; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2023 08:52    Naslov sporočila: SVET PREMOŽENJA Odgovori s citatom

MONA LISA

Na današnji dan leta 1962 so da Vincijevo sliko Mona Lisa zavarovali za 100 milijonov $, kar je najvišja zavarovalnina za sliko v zgodovini. Slika prikazuje žensko, ki gleda proti gledalcu s, kar velikokrat opišejo, »skrivnostnim nasmehom«. Je daleč najvrednejša slika na svetu, ocenjena na 2,5 milijarde €, vendar ni naprodaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2023 22:35    Naslov sporočila: MANIPULACIJE Z MALIMI DELNIČARJI Odgovori s citatom

KS NALOŽBE

IGOR LAH, kot predstavnik ciprskega večinskega delničarja, sprejel zmanjšanje osnovnega kapitala ter zavrnil predloge KAD za seznanitev s postopki prodaje, imenovanje posebnega revizorja in vložitev tožbe

Današnja skupščina družbe KS NALOŽBE, d.d., kjer je bilo prisotnega 97,85 % kapitala, je minila v znamenju zmanjšanja osnovnega kapitala družbe ter zavrnitve sklepov, ki jih je z razširitvijo dnevnega reda predlagal delničar KAD - Kapitalska družba, d.d. (7,73 %). Skupščina je najprej odločala o zmanjšanju osnovnega kapitala, pri čemer je delničar Gabbiano Asset Management AG, Švica, ki ga je predstavljal Igor Lah, na skupščini podal Nasprotni predlog, ki je odpravljal nekatere nedoslednosti prvotnega predloga ter med drugim natančno določil tudi višino izplačila, ki ga bodo delničarji prejeli ob zmanjšanju kapitala in znaša 0,9666667613 € za posamezno delnico.

KAD je ob tem napovedal izpodbijanje takšnega sklepa, saj bi njegov delež po zmanjšanju kapitala družbe - z 9.863.878,00 €, na vsega 328.795,00 € - v osnovnem kapitalu nominalno padel pod mejo 400.000,00 €, s tem pa po Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD) ne bi več imel možnosti zahtevati posebne revizije in samostojno vlagati odškodninskih tožb. Še pred glasovanjem je sicer predsedujoči skupščini, odvetnik dr. Damijan Brulc, predstavnike KAD opomnil, da lahko omenjene postopke delničarji še vedno sprožijo tudi po zmanjšanju osnovnega kapitala, in sicer na podalgi Zakona o pravnih naslednicah pooblaščenih investicijskih družb (ZPNPID). Po njegovih besedah lahko po tej poti posebno revizijo zahteva 10 delničarjev, medtem ko je za vložitev tožbe za povrnitev škode potrebnih najmanj 100 delničarjev.

Predstavnik KAD je poslovodstvu družbe zastavil tudi več vprašanj v zvezi z družbami CEEREF, d.d., Slovenija, in G.I. Dakota Investments Limited, Ciper, na katera pa ni prejel odgovorov, pač pa naj bi družba v 30 dneh objavila pisne odgovore. Ob tem je predstavnik Sekcije KS Naložbe pri VZMD, Miloš Fortunat, zastavil vprašanje, kako naj delničarji na skupščini glasujejo o predlogu, če bodo odgovore na vprašanja prejeli naknadno. Prav tako je predlagatelja sklepa - ki ga je na skupščini zastopal Igor Lah - povprašal, ali se mu zdi predlagana višina izplačila ob tokratnem zmanjšanju kapitala družbe primerna tudi z vidika same dejanske vrednosti delnice. Igor Lah je odvrnil le, da na vprašanja ne namerava odgovarjati.

Ob glasovanju je Igor Lah, kot predstavnik večinskega delničarja KALANTIA LIMITRED, Ciper (89,68%), zavrnil vse tri predloge KAD, ki so predvidevali seznanitev s postopkom prodaje delnic pridružene družbe CEEREF, d.d., ter likvidacijo družbe G.I. Dakota Investments, imenovanje posebnega revizorja zaradi preveritve vodenja posameznih poslov družbe ter vložitev tožbe za povrnitev škode in imenovanje posebnega zastopnika za vložitev tožbe za povrnitev škode. Ob tem je Igor Lah zatrdil, da je bila prodajna cena za delnice družbe CEEREF korektna in jo je mogoče razbrati iz konsolidiranega polletnega poročila ter da so aktivnosti KAD povsem nepotrebne in vodene zgolj zaradi PR zgodbe glede delnic elektrodistributerjev.
https://www.vzmd.si/novice/ks-nalozbe-igor-lah-kot-predstavnik-ciprskega-vecinskega-delnicarja-sprejel-zmanjsanje-osnovnega-kapitala-ter-zavrnil-predloge-kad-za-seznanitev-s-postopki-prodaje-imenovanje-posebnega-revizorja-in-vlozitev-tozbe
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2023 15:31    Naslov sporočila: MANIPULACIJE Z MALIMI DELNIČARJI Odgovori s citatom

MARLES - MLRL - IZBRIS DELNIC

Število delnic 3.185.110
ISIN: SI0031114984

LP INVEST, družba za naložbe in storitve, d.d. je dala 12.12.2023 nalog za izbris Rednih delnic MLRL.

https://www.kdd.si/vrednostni-papirji/iskalnik-po-vp/SI0031114984
https://www.kdd.si/izdajatelji-in-ostali-clani/obvestila/obvestilo?snid=9230
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2023 17:57    Naslov sporočila: MANIPULACIJE Z MALIMI DELNIČARJI Odgovori s citatom

BANČNA SANACIJA in MALI DELNIČARJI

Ministrstvo še pripravlja nov zakon, razlaščeni vlagatelji bi se najraje zunajsodno poravnali.

Te dni mineva deset let od sanacije bank, v kateri je več kot 100.000 lastnikov podrejenih obveznic in delnic bank čez noč ostalo brez svojih naložb in brez možnosti pritožbe na takšno odločitev. Te še vedno nimajo, čeprav je Evropsko sodišče za človekove pravice v tem času presodilo, da je šlo za kršenje pravice do uživanja premoženja. Edini sprejeti zakon, ki je odškodninsko tožbo omogočil, je ustavno sodišče letos razveljavilo, ministrstvo za finance pa novega še pripravlja. Razlaščeni vlagatelji, naveličani čakanja, se zavzemajo za zunajsodno poravnavo, saj je po vsem tem času jasno, da bodo morebitne odškodninske tožbe dolgotrajne in drage. Cel članek lahko preberete v Časniku Delo: Po desetih letih še brez možnosti tožbe
Ljubljana 15.12.2023

Izjava predsednika Društva MDS za časnik Delo dne 15.12.2023

Tudi v Društvu malih delničarjev Slovenije kot edino pot do rešitve po vseh teh letih vidijo poravnavo. »Menimo, da je po desetih letih čas, da se nehamo spraševati, kdo je kriv, ampak da se lotimo poravnave,« pravi predsednik MDS Rajko Stankovič, ki meni, da je vsak kompromis boljši od tega, da se nič ne zgodi. V društvu so celo pripravili svoj predlog poravnave, po katerem bi vsi vlagatelji takoj dobili do 100.000, preostanek pa pozneje prek državnih obveznic. V MDS se zavzemajo za stoodstotno poplačilo glavnice, glede obresti pa so se pripravljeni pogajati. »Upam, da bodo na ministrstvu zmogli toliko modrosti in ne bodo napisali ustavno spornega zakona,« dodaja. Na zakon o sodnem varstvu je prispelo veliko pripomb. Tako veliki kot mali razlaščenci bi se raje poravnali, kot se tožili.

Vsak kompromis je boljši od tega, da se nič ne zgodi. Rajko Stankovič

Društvo MDS poslal svoj predlog na MF

V Društvu MDS smo dne 24.10.2023 Ministrstvu za finance odgovorili na njihov dopis številka: IPP 007-283/2023 z dne 09.10.2023 vezano za že 3 poskus predloga Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank in smo zapisali, da ugotavljamo določen napredek, a menimo, da je predviden postopek dolgotrajen in drag, ter ne omogoča učinkovitega pravnega sredstva nekdanjim imetnikom kvalificiranih obveznosti bank. Prav tako smo mnenja, da bi moral zakon pisati Ministrstvo za pravosodje, ki v te postopke »izbrisa« ni bilo vključeno. Če se malce pošalimo je to enako kot bi dali obsojenemu za kaznivo dejanje npr. za gospodarski kriminal možnost popravljati kazenski zakonik na osnovi katerega je bil obsojen in bi svoje dejanje s pomočjo pravnikov uspešno v spremembi zakona spremenil v prekršek.«

V vednost smo to poslali tudi Generalnemu sekretariatu Vlade RS, Ministrstvu za pravosodje in Državnemu odvetništvu
Ljubljana, 24.10.2023

Zakonski predlog rešitve Društva MDS

V Društvu MDS smo poslali izdelan predlog zakona, ki bi omogočal izvensodno poravnavo na način, da vsi izbrisani delničarji in obvezničarji dobijo poplačilo, in sicer delničarji po zadnji revidirani knjigovodski vrednosti delnice skladno s standardi MSRP na dan 31. 12. 2012 za vse banke razen za Banko Celje, kjer je ta datum 31. 12. 2013, torej leto pred izbrisom. To npr. pomeni v primeru NKBM za 1 delnico 4 EUR in 92 centov, NLB za 1 delnico 58 EUR in 40 centov, za 1 delnico ABANKO VIPA d.d. 23 EUR in 44 centov, v Banki Celje na dan 31.12.2013 pa 80,00 EUR za 1 delnico. Obveznice, torej kredit fizičnih in pravnih oseb poslovnim bankam, pa v višini 100 %. Predmet pogajanj so zamudne obresti,

Izvedba po predlogu MDS

Predlagamo tudi zelo enostaven način sklenitve poravnave, da bi izbrisani delničar ali obvezničar prišel na svojo poslovno banko, kjer prejema plačo, pokojnino ali drug dohodek, in povedal, da je bil delničar ali obvezničar, poslovna banka bi imela arhivske delniške knjige in bi natisnila predlog poravnave, predhodno identificirala osebo, ki to sklepa, saj je njena stranka, in po podpisu poravnave, katere del bi bila odpoved nadaljnjim pravnim postopkom, v sedmih delovnih dneh izvršila plačilo na TRR sklenitelja poravnave. S tem bi bila z minimalnimi stroški poravnava dokončno sklenjena.

Predlagamo tudi, da do skupne vrednosti 100.000 EUR izplačajo vsem delničarjem in obvezničarjem v denarju (ocena, da za to rabijo maksimalno do 80 mio EUR), za razliko pa Republika Slovenija izda 10-letno ali 20-letno obveznico, ki jo kotirajo na ljubljanski borzi.
https://www.mali-delnicarji.eu/vsebina/10-let-po-bancni-sanaciji-delnicarji-obveznicarji-brez-ucinkovitega-pravnega-sredstva
https://www.delo.si/gospodarstvo/novice/razlascenci-po-desetih-letih-se-brez-moznosti-tozbe/


Nazadnje urejal/a zoran13 17 Dec 2023 18:24; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2023 18:05    Naslov sporočila: MANIPULACIJE Z MALIMI DELNIČARJI Odgovori s citatom

ELEKTRODISTRIBUCIJE in MALI DELNIČARJI

Mali delničarji naj bi bili svoj delež v elektrodistribucijah pripravljeni prodati državi po približno 70 % do 75 % knjigovodske vrednosti, kar je daleč od neuradne ponudbe SDH.

Slovenski državni holding (SDH), ki je do torka zbiral ponudbe manjšinskih delničarjev elektrodistribucij za odkup delnic s proračunskim denarjem, še ne razkriva, kakšne so ponudbe delničarjev – torej, koliko bi jih delnice prodalo in po kakšni ceni.

“Trenutno poteka obravnava vseh prispelih ponudb, več informacij bomo lahko posredovali v začetku prihodnjega tedna,” so nam povedali v upravljavcu državnega premoženja, ki ga vodi Žiga Debeljak.

V Elektru Celje, Elektru Gorenjska, Elektru Ljubljana, Elektru Maribor in Elektru Primorska ima država po približno 80 odstotkov lastništva, preostalo pa imajo mali delničarji. Med temi je sicer tudi nekaj podjetij v delni ali večinski državni lasti ter Kapitalska družba.

Različna pričakovanja

“Nisem oddal ponudbe,” pa nam je dejal Borut Kuharič, ki ima prek podjetij Collis Plus in Hotel Mrak manjšinske deleže Elektra Maribor, Elektra Celje in Elektra Primorska (več o tem, kdo so mali delničarji, spodaj).

Kuharič je dejal, da je na nedavnem sestanku z SDH ta povedal, da je pripravljen plačati okoli 40 odstotkov knjigovodske vrednosti, kar je zanj nesprejemljivo.

Grega Tekavec, izvršni sekretar Društva Mali delničarji Slovenije, (Društvo MDS), je na naše vprašanje o odzivu delničarjev na poziv SDH dejal, da se je po njihovi oceni večina vendarle odzvala. Kar nekaj delničarjev je ponudbo za SDH poslalo tudi društvu. Na vprašanje, po kakšni ceni so pripravljeni prodati, je dejal, da so bile ponudbe “med 70 in 75 odstotki knjigovodske vrednosti”.

Če to drži, se uresničuje napoved, da so pričakovanja malih delničarjev precej višja od zneska, ki ga je SDH neuradno pripravljen plačati; kot že omenjeno, gre za 40 odstotkov knjigovodske vrednosti.

Kako naprej?

V SDH nam včeraj niso odgovorili na vprašanje, kako bo postopek tekel od tu naprej. A pričakovati je, da bosta obe strani še poskušali zbližati poziciji.

Za izplačilo po 75 % knjigovodske vrednosti bi morala država dati 185 milijonov evrov, kolikor je vlada po navedbah v proračunskih dokumentih tudi rezervirala v tako imenovani bilanci B.

Še en pomembni pogoj SDH je, da bo odkup izveden le, če bo država s tem dosegla 90-odstotno lastništvo v posamezni elektroenergetski družbi, kar bi potem omogočalo iztis preostalih malih delničarjev. Če ni zadostnega interesa, torej delnic ne bo kupoval.

Več sto delničarjev, največji je Igor Lah


Distribucijska podjetja imajo po več deset malih delničarjev. Največji med njimi, ki bi z iztisom tudi največ pridobili, so praviloma investicijski skladi in finančni vlagatelji.

* V Elektru Ljubljana so največji mali delničarji:
Generali (3,92 %),
Triglav vzajemni skladi (2,72 %),
ciprska Kalantia Limited v lasti privatizacijskega mogotca Igorja Laha (1,65 %) in
KD Group (1,47 %)

* V Elektru Maribor so največji mali delničarji:
Pivovarna Laško Union (5,77 %),
Kalantia Limited (3,29 %)
Collis Plus v lasti finančnika Boruta in Neve Kuharič.

* V Elektru Celje je največja spet:
Lahova Kalantia Limited (3,74 %),
fiduciarni račun investicijske družbe Intercapital Securities (1,69 %), Kuharičev Collis Plus (1,65 %)

V Elektru Gorenjska so največji:
škofjeloško gradbeno podjetje Bau 1 v lasti Katje Demšar (1,93 %), Pivovarna Laško Union (1,57 %) in
Kalantia Limited (1,33%)

V Elektru Primorska pa:
Hotel Mrak Boruta Kuhariča (2,5 %),
Kalantia Limited (1,28%) in
medijska družba Dnevnik (0,85 %)
https://www.mali-delnicarji.eu/kliping/2023-12-11/mali-delnicarji-bi-prodali-delnice-elektrodistribucij-vprasanje-je-cena
https://www.sdh.si/sl-si/novice/4816/preveritev-interesa-za-prodajo-delnic-podjetij-za-distribucijo-elektricne-energije-nezavezujoce-zbiranje-izkazov-interesa-
https://forbes.n1info.si/novice/mali-delnicarji-bi-prodali-delnice-elektrodistribucij-vprasanje-je-cena/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 22 Dec 2023 21:25    Naslov sporočila: MANIPULACIJE Z MALIMI DELNIČARJI Odgovori s citatom

KUNA & ELEKTRIČNI KABLI

Zavarovalnica Triglav - nič ni v redu

Lahko gremo le na ulice in v pismih bralcev pozivamo, da je potrebno prevarantom stopiti na prste, jih kaznovati in zaščititi malega človeka

Jakob Aljaž, slovenski duhovnik, skladatelj in domoljub, je konec 19. stoletja kupil slovenski vršac Triglav in je 7. avgusta 1895 na vrhu postavil Aljažev stolp v čast in ponos slovenstva. Škof Anton Jeglič je 5. julija 1900 z domačim kapitalom ponosno ustanovil prvo slovensko zavarovalnico. 12. decembra 1990 je bila ustanovljena Zavarovalnica Triglav, d. d., ki danes preračunljivo nosi ime slovenskega ponosa, 2864 m visokega Triglava, a nič več v ponos slovenstva, ampak sprevrženo vara in goljufa slovenskega malega človeka ter na njegov račun prevarantsko in premišljeno kopiči velika sredstva za svoj žep, tj. za neoliberalni dobiček in bogastvo izbrancev, ki so pri koritu.

Letos februarja sem kupil avto, ki ni bil poceni. Ker kljub nekajletnemu varčevanju in poštenemu delu nisem zbral dovolj denarja, sem vzel lizing in avto kasko zavaroval pri Zavarovalnici Triglav. Zavarovalni agent mi je svetoval akcijski paket za 1981,26 evra z dodatnim delnim avtomobilskim kaskom (kombinacija B in K). Prepričan sem bil, da imam avto tako pošteno zavarovan za vse nevarnosti.

Pred kratkim je kuna pogrizla električne kable na mojem avtu in povzročila za 8500 evrov škode. Sledil je šok, saj si je Prevaralnica Triglav pilatovsko oprala svoje umazane roke in mi ni pokrila nastale škode. Kako ne, saj sem plačal polni kasko!? Ja, brati bi moral drobni tisk! Šest strani drobnega tiska je spisanih v tako zavajajoči latovski triglavščini, da je povprečni državljan (sem Slovenec 60+) res ne more razumeti. Gre za premišljeno zavajanje in krajo državljanom. Kako naj ve preprost državljan, ki se ne razume na zavarovalniške "finte", da kasko Prevaralnice Triglav ne krije požrtih kablov (v splošnih pogojih med Nezavarovanimi nevarnostmi "moja" kuna ni navedena). V reklami Prevaralnica Triglav zavaja: "Kombinacije delnega kaska so koristne v primeru uveljavljanja škode, ki jo sicer že krije splošni kasko (z izjemo kombinacij B in K), saj se v tem primeru ne upošteva dogovorjena odbitna franšiza, prav tako pa ne izgubite že pridobljenega bonusa." Prevaralnica sedaj pravi, da ne razumem slovensko in da ne znam brati! Da bi moral ob kasku dodatno imeti še kombinacijo delnega kaska D. Prosim? Če pa jasno piše (laže?), da kombinacijo delnega kaska sicer že krije splošni kasko (v mojem primeru pač z odbitno franšizo, ker na predlog agenta ob kombinaciji B in K pač nisem dodal še D). Namen posvečuje sredstvo! Triglav je svoj cilj dosegel s prevaro. Triglavska klika je "čista", okorišča se na škodo malih ljudi, prevara je učinkovita, kraja pa legalna. Prevaralnica Triglav obljublja, nato pa gladko požre besedo s svojimi odvetniki in "sodbo sodišča". Preveril sem pri dveh drugih zavarovalnicah: Sava in Generali v kaskozavarovanju krijeta neposredno škodo, ki jo na zavarovanem vozilu povzročijo domače, divje živali ali glodalci.

Kaj še ostane nam malim? Drago pravdanje s Prevaralnico Triglav, ki mi bo požrlo živce in dodaten denar za odvetnika, rezultat pa je vprašljiv, ker imajo prevaranti že "sodbo vrhovnega sodišča", ki podpira njihovo prevaro. Vrana vrani ne izkljuje oči, čeprav vsi razumemo slovensko in beremo, da je Prevaralnica Triglav zapisala: "Kombinacije delnega kaska so koristne v primeru uveljavljanja škode, ki jo sicer že krije splošni kasko ..." V kakšni državi živimo? Veliki, privilegirani, na položajih lahko lažejo, kradejo, zavajajo in goljufajo po mili volji, saj jih ščiti država, ki jo sami plačujejo in vodijo z nagrabljenim denarjem in kapitalskimi dobički, ukradenimi malemu človeku. Nihče jim nič ne more, delajo z roko v roki. Malega človeka nihče ničesar ne vpraša, razen ko potrebujejo njegov glas na volitvah (takrat "obljubljajo" nemogoče) ali kadar mu kradejo še tisto malo pošteno prisluženega denarja, s katerim si poskuša naivno zavarovati svoje uborno imetje.

Lahko gremo le na ulice in v pismih bralcev pozivamo, da je potrebno prevarantom stopiti na prste, jih kaznovati in zaščititi malega človeka. Prosim za pomoč in podporo vseh poštenih Slovencev, da skupaj stopimo na prste Prevaralnici Triglav, da odvetniki razkrinkajo zavajanja in pokažejo, da je v Sloveniji še komu mar za malega človeka in njegovo pravico. Do takrat pa lahko le pozivam vse Slovence, da kaskozavarovanje vozil sklenejo pri Savi, Generaliju, kjerkoli, le pri Prevaralnici Triglav ne!
Stojan Kolar, Maribor
https://vecer.com/slovenija/pismo-bralca-zavarovalnica-triglav---nic-ni-v-redu-10346432

ZAVAROVALNICA TRIGLAV, d.d., Ljubljana


Odločba AZN o predstavniku delavcev v Nadzornem svetu zavarovalnice

Na podlagi določil Pravil Ljubljanske borze, d.d., Ljubljana in veljavne zakonodaje družba ZAVAROVALNICA TRIGLAV, d. d., Ljubljana objavlja naslednje sporočilo:

Dne 17. 1. 2024 je bila Zavarovalnica Triglav obveščena, da je Senat Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) dne 10. 1. 2024 po uradni dolžnosti izdal odločbo, s katero Vinku Letnarju, ki je v sodni register vpisan kot član Nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav, prepoveduje opravljanje funkcije člana Nadzornega sveta zavarovalnice zaradi neizpolnjevanja zakonskih pogojev. Odločba AZN je dokončna in izvršljiva ter potrjuje dosedanje stališče Nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav o nezakonitosti njegovega imenovanja s strani Sveta delavcev zavarovalnice.

Informacije bodo objavljene na spletnih straneh Zavarovalnice Triglav, d.d., www.triglav.eu, od 18. 1. 2024 dalje ter bodo dostopne na javnih spletnih straneh družbe še najmanj pet let.
Uprava Zavarovalnice Triglav, d.d.
Datum: 18.01.2024
https://seonet.ljse.si/?doc_id=89487


Nazadnje urejal/a zoran13 23 Jan 2024 22:57; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 25 Dec 2023 15:17    Naslov sporočila: SOCIALNE IN ČUSTVENE STISKE TER VZPODBUDE Odgovori s citatom

BOŽIČNI ČAS MIRU

Ena največjih vrednot Božiča je, ko ga preživiš z družino in si zaželiš zdravja, sreče in miru. Žal je ve letošnjem letu v znamenju vojn, spopadov, streljanj, atentatov ter iger v katerih igra glavno vlogo orožje.

Namesto, da bi reševali eksistenčne okoljske probleme, pa so voditelji izbrali argument moči, da bi prevladali eden nad drugim, pa so s tem pahnili ves svet v nevarno spiralo vojaških spopadov, sovraštva ter mržnje.

Zato bi vse te silne milijarde $ in €, ki se jih pošilja za orožje in posledično za pobijanje nedolžnih civilistov, otrok ter mater, bi lahko koristno porabili za povečanje blagostanja in odpravo revščine, lakote ter žeje.

Zato si lahko v tem času zaželimo le več zdravja, družinskega razumevanje in sreče ter čas brez vojn in nasilja, da bi se spoštovali in se vsakodnevno medsebojno vzpodbujali za boljše in kvalitetnejše odnose...

Zato vsem vam in vašim družinam želim, Srečno in Vesele ter Mirne Božične praznike!

MISEL DNEVA

Škatlica piškotov od ljudi, ki jih ne poznajo, našim uporabnikom zelo veliko pomeni, imajo namreč občutek, da družba nanje ni pozabila.
Bernarda Pirih, vodja Goriškega Centra za pomoč na domu
Primorske novice, 24.decembra 2023
https://primorske.svet24.si/

Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 31 Dec 2023 14:31    Naslov sporočila: PRESEŽNIKI Odgovori s citatom

HARPREET CHANDI & NOV GUINNESOV REKORD

Sama čez polarni drn in strn v rekordnih 31 dneh, 13 urah in 19 minutah
Od 12 do 13 ur teka na dan pri -30 °C

Pripadnica zdravstvenega osebja britanske vojske Harpreet Chandi je v 31 dneh, 13 urah in 19 minutah presmučala 1130 kilometrov čez Antarktiko in osvojila Guinnessov rekord kot najhitrejša ženska, ki se je na smučeh sama podala čez južni pol.
Nosilko prejšnjega rekorda, Kanadčanko Caroline Cote, je prehitela za en dan, 14 ur in 34 minut. Novi Guinnessov rekord morajo sicer uradno še potrditi, piše Guardian.

Vzdržljiva Harpreet je v povprečju na smučeh tekla od 12 do 13 ur na dan, pri čemer je za seboj vlekla sani, otovorjene s 75 kilogrami nujne opreme.

Kot pravi, njen tempo ni bil prehud: "Vsekakor ni šlo za sprint, vendar sem morala ves čas tehtati, koliko moči bom vložila v tek in kako dolgo bom tekla vsak dan. Če bi tekla predolgo ali prehitro, bi izgorela, če bi tekla prepočasi ali prehitro končala, bi zgrešila rekord."

Med tekom se je usmerjala v tisto, kar je lahko nadzorovala. "Nisem mogla nadzorovati vremenskih razmer in nizkih temperatur (minus 30 stopinj Celzija), lahko pa sem se odločala, kako se bom z njimi spopadala – korak za korakom."

Harpreet Chandi, ki je po poklicu fizioterapevtka, ima v žepu že dva rekorda. Oba je dosegla na Antarktiki, za katero pravi, da je osupljivo lep kraj, ki ga je treba spoštovati.

"S svojo odpravo nisem želela samo preizkusiti svojih meja, temveč tudi navdihniti druge, da presežejo sami sebe. Takšni podvigi nam pokažejo, kdo v resnici smo in kaj zmoremo."
https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/sama-cez-polarni-drn-in-strn-v-rekordnih-31-dneh-13-urah-in-19-minutah/693270
https://en.wikipedia.org/wiki/Preet_Chandi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2024 23:29    Naslov sporočila: PRESEŽNIKI Odgovori s citatom

WILLIS GIBSON & TETRIS

Ameriški najstnik postal prvi človek, ki je premagal Tetris


Priljubljena računalniška igra Tetris je končno srečala pravega nasprotnika, ko jo je v roke prijel ameriški najstnik. 34 let po izdaji te klasične igre je namreč igralec prvič dosegel njen konec in jo premagal. Willis Gibson je na spletu delil videoposnetek trenutka, ko je dosegel raven 157, kar je povzročilo sesutje igre.

13-letni Willis Gibson je na YouTubu delil posnetek trenutka, ko je dosegel 157. raven igre in s tem povzročil, da se je igra Tetris sesula, poroča BBC. 34 let po njeni izdaji naj bi tako najstnik iz Oklahome postal prvi igralec, ki je premagal to Nintendovo priljubljeno računalniško igro.

"Omedlel bom. Ne čutim več svojih prstov," je po dosežku dejal 13-letni Američan, ki se je sesedel v stol. Da je premagal igro, je potreboval le 38 minut.

Priljubljeno video igro, pri kateri se trudijo igralci z razporejanjem padajočih skulptur sestaviti popolne vodoravne črte, hitrost pa se ob tem vedno znova povečuje, je leta 1984 prvotno ustvaril sovjetski inženir Aleksej Pajitnov, svojo slavo pa je sicer pridobila pet let kasneje po debiju na Nintendovi konzoli NES leta 1989. Danes je igro mogoče igrati na številnih konzolah in platformah, vključno z mobilnimi telefoni.

V preteklosti se je med igralci uveljavilo prepričanje, da je najvišja možna raven pri Tetrisu 29, leta 2010 pa je profesionalni tekmovalni igralec Thor Aackerlund uspel doseči 30. raven. Dosežek je dosegel s tehniko "hypertapping", ki igralcu dovoljuje, da po konzoli tapka z izjemno hitrostjo.

Številni ostali so se tako poslužili te in podobnih tehnik, ki so jim omogočale čim hitrejše igranje Tetrisa. Vendar pa je vse do prejšnjega meseca "uničenje" igre lahko dosegla le umetna inteligenca.

Najstnik, ki se na YouTubu imenuje Blue Scuti, je sicer to igro igral od svojega 11. leta, v njej pa se je preizkusil tudi na več turnirjih. "Ko sem začel igrati to igro, nisem pričakoval, da bom igro kdaj zrušil oz. da jo bom premagal," je zapisal na svojem YouTube kanalu. Dodal je, da je ob tem podrl tudi skupni rezultat in tri druge svetovne rekorde v igri Tetrisa.

Njegov uspeh pa je sprožil zagrizeno tekmovalnost tudi pri drugih igralcih, ki skušajo zdaj 13-letnika premagati. Številni svoje poskuse dokumentirajo na družbenih omrežjih in spletnih mestih za deljenje videovsebin.
https://www.24ur.com/novice/znanost-in-tehnologija/ameriski-najstnik-postal-prvi-clovek-ki-je-premagal-tetris.html[/i]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2024 23:22    Naslov sporočila: KRIPTOSVET Odgovori s citatom

BITCOIN & Co.

Revolucija za bitcoin. Američani na široko odprli vrata v svet kriptovalut.

Ameriški regulator je vendarle prižgal zeleno luč za prve sklade ETF, ki bodo kupovali kriptovaluto bitcoin. To v praksi pomeni, da je bitcoin postal dostopen tudi vsem, ki niso želeli, niso smeli ali pa niso znali uporabljati rešitev nereguliranega sveta kriptovalut in sami kupovati bitcoinov.

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je danes ponoči vendarle blagoslovila 11 skladov ETF (Exchange Traded Fund), poroča CNN. S tem so se vrata v svet bitcoina odprla tudi vsem posameznikom, podjetjem in institucijam, ki želijo investirati v kriptovaluto, ne da bi jo pravzaprav imeli v lasti. Kako je to mogoče?

Kaj so pravzaprav EFT in kako delujejo?
EFT so investicijski skladi, ki kotirajo na borzi. Njihovo delnico lahko kupi kdorkoli. Vrednost EFT (in posledično vrednost njihovih delnic) pa določa vrednost premoženja, ki ga imajo v lasti. Na svetu obstaja na tisoče skladov EFT. Nekateri kupujejo samo delnice farmacevtov, drugi zlato, tretji državne obveznice …

Do zdaj pa niso smeli kupovati bitcoina. In z blagoslovom SEC se je to spremenilo.

Vseh 11 skladov, ki so danes ponoči dobili dovoljenje za kupovanje bitcoinov, bo zdaj ponudilo povsem nov način vstopa v svet kripta. Skladi bodo kupovali kriptovalute in vrednost skladov bo odvisna od vrednosti bitcoina. Vsak, ki bo kupil delnico enega izmed skladov, bo torej posredno investiral v bitcoin.

Nekateri skladi EFT naj bi svoje delnice začeli prodajati že danes popoldne po slovenskem času, ko se odprejo ameriške borze.
https://siol.net/posel-danes/novice/revolucija-za-bitcoin-americani-na-siroko-odprli-vrata-v-svet-kriptovalut-624166
https://kriptomat.io/sl/vrednost-kriptovalut/bitcoin-btc-cena/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2024 15:56    Naslov sporočila: SOCIALNE IN ČUSTVENE STISKE TER VZPODBUDE Odgovori s citatom

MARLENE ENGELHORN

Marlene Engelhorn podedovala 25 milijonov evrov: "Podarila jih bom neznancem"
Avstrijka je potomka ustanovitelja BASF, enega največjih kemičnih podjetij na svetu. Med 10 tisoč ljudmi, ki jih bo izžrebal žreb, bo razpravljal o najboljših destinacijah za vsoto

Marlene Engelhorn, 31-letna dedinja nemškega farmacevtskega imperija BASF, je napovedala, da bo podarila večji del svojega premoženja, 25 milijonov evrov: »Če politiki ne bodo opravljali svojega dela in ne bodo prerazporejali, potem jaz sam moram prerazporediti svoje bogastvo." V prihodnjih tednih bo ustanovljen neodvisni svet, ki ga bo sestavljalo 10.000 neznanih ljudi, izžrebanih z žrebom, da bi razpravljali o najboljših destinacijah za prerazporeditev ogromne vsote.

Poslanstvo Marlene Bogata dedinja je na tiskovni konferenci pojasnila, da želi s svojo pobudo dvigniti zavest v družbi, da bi videla kot »naravno«, da je bogastvo razdeljeno tako, da koristi vsem in ne le najbogatejšim. Po nekaterih ocenah teh 25 milijonov evrov predstavlja okoli 90 % Marleninega premoženja, ki se že ves čas ukvarja s socialnimi projekti. Svoje namere je izrazil že ob smrti svoje babice leta 2022.

Ad hoc nasvet
Za vodenje operacije bo ustanovljen neodvisni svet, sestavljen iz 50 prebivalcev Avstrije, izvoljenih izmed 10 tisoč ljudi, ki jih bo naključno izbral znani nacionalni demokratični inštitut. Ti ljudje, stari najmanj 16 let, se bodo srečali med marcem in junijem v spremstvu moderatorja in več strokovnjakov. Na različnih srečanjih bodo razpravljali o najboljših načinih za prerazporeditev Engelhornovega premoženja, ki se ne želi zatekati k tradicionalnim oblikam filantropije, kot je ustanavljanje zasebnih dobrodelnih ustanov, ki so po njegovem mnenju orodja, ki dajejo bogatim, želijo delati dobrodelne namene, ki jih ne bi smeli imeti. Vsi člani bodo imeli možnost ostati anonimni, razen če se odločijo javno razkriti svojo identiteto. Vsa srečanja bodo vodili strokovnjaki, izbranih pa bo 15 nadomestnih članov, če se kdo ne more udeležiti. Da bi imeli večjo ekonomsko neodvisnost in se lahko projektu posvetili s polnim delovnim časom, bodo člani »Guter Rat« prejeli 1200 € na teden. Poleg tega bo osebje Engelhorna krilo stroške bivanja, hrane in potne stroške.

Neobstoječa porazdelitev bogastva
Engelhorn je poudaril, da je bogastvo v Avstriji, eni od držav z najvišjim dohodkom na prebivalca v Evropi, neenakomerno porazdeljeno: 1 % najbogatejših, okoli 40.000 družin, obvladuje 50 % nacionalnega bogastva. Po besedah ​​dedinje to neravnovesje negativno vpliva na družbeno tkivo, politični sistem in medije, "kar ogroža demokracijo spričo nesorazmernega vpliva nekaterih bogatašev".

Marlenine socialne bitke
Engelhorn že dolgo poziva avstrijsko vlado, naj sprejme učinkovitejše ukrepe za prerazporeditev bogastva, vključno s ponovno uvedbo davka na dediščino (davek, ki velja za premoženje, podedovano od osebe), ki je bil odpravljen leta 2008. Poleg tega je del Patriotic Millionaires, skupina ameriških in evropskih milijonarjev, ki zahteva, da vlade po vsem svetu uvedejo višje davke za tiste, ki so tako bogati kot oni. Skupini so se pridružili še igralec Mark Ruffalo, dedinja Abigail Disney (vnukinja Walta Disneyja) in Nick Hanauer, ameriški podjetnik, ki je med prvimi investiral v Amazon.
https://www.tgcom24.mediaset.it/mondo/marlene-engelhorn-ereditiera-25-milioni-sconosciuti_75946709-202402k.shtml
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran13
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.01. 2011, 20:16
Prispevkov: 2824

PrispevekObjavljeno: 19 Jan 2024 22:10    Naslov sporočila: MANIPULACIJE Z MALIMI DELNIČARJI Odgovori s citatom

TESLA & REKORDEN MRAZ

Rekorden mraz v ZDA ohromil Tesle: vse stojijo!

V Chicagu so zaradi zelo nizkih temperatur baterije električnih avtomobilov izgubile moč, zaradi česar so zmrznile

Združene države so v primežu mraza. V mestu Chicago so temperature dosegle celo -18 stopinj Celzija in državljani so obtičali v svojih zamrznjenih domovih. Zamrznjeni pa ne ostajajo le domovi, ampak tudi avtomobili, predvsem tesle, ki so v državi zelo razširjene: avtomobili podjetja Elona Muska namreč ne morejo več vžgati.

Izguba moči in Teslin nasvet
Situacija ni omejena le na Chicago, ampak vključuje tudi druga območja srednjega zahoda ZDA, ki jih je prizadel polarni mraz. Uporabniki, ki se obrnejo na Tesla Superchargers, se srečujejo z različnimi težavami, od nezmožnosti polnjenja do dolgega čakanja, ki ga povzročajo ekstremne temperature. Ni prvič, da ima Tesla težave, povezane z mrazom: virusni videoposnetki konec leta 2022 so pokazali, da uporabniki zaradi posebnega mehanizma ročajev zaradi ledu ne morejo odpreti vrat avtomobilov.

Toda zakaj ne odidejo več?
Litij-železo-fosfatne (LFP) baterije, vgrajene v Tesle od leta 2023, na katere vplivajo kemični procesi, upočasnjeni zaradi zmrzovanja, v teh ekstremnih razmerah občutijo večjo izgubo napolnjenosti. Poleg tega morajo baterije za optimizacijo polnjenja pri superpolnilnikih vzdrževati določeno temperaturo. Zaradi te resne situacije je Tesla uporabnikom svetoval, naj ohranijo napolnjenost baterije vsaj 20-odstotno, ko vozilo miruje.
https://www.auto.it/news/attualita/2024/01/17-6981107/il_freddo_record_negli_usa_paralizza_tutte_le_tesla_sono_tutte_ferme_
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    MANIPULACIJE Z MALIMI DELNIČARJI Seznam forumov -> MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 124, 125, 126, 127  Naslednja
Stran 125 od 127

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.